Pomazánky pro nejmenší
Zkuste si s námi připravit několik druhů pomazánek, které jsou vhodné pro děti již od 8. měsíce věku. Osvěžte jejich jídelníček a odměnou vám bude jejich úsměv a spokojené, plné bříško.
Pomazánka s mrkví a pórkem
Vhodné od 12. měsíce (bez bílku od 10. měsíce).
Suroviny:
1 mrkev, cca 5 cm pórku, 2 vajíčka na tvrdo, 150 ml bílého jogurtu, 1 sýr Lučina
Postup:
Mrkev a vajíčka jemně nastrouhejte, pórek jemně nasekejte. Přidejte jogurt a sýr a do hladka rozmíchejte. Dětem nad 1 rok lehce přisolte.
Pomazánka z řapíkatého celeru
Vhodné od 12. měsíce (bez bílku od 10. měsíce).
Suroviny:
3 řapíky celeru, 1 sýr Lučina, 2 lžíce bílého jogurtu, 1 vejce na tvrdo
Postup:
Oloupejte a nastrouhejte řapíky celeru, na jemno nastrouhejte vejce, přidejte sýr a jogurt a promíchejte.
Ředkvičková pomazánka
Vhodné od 10. měsíce.
Suroviny:
Půl svazku ředkviček, 1 vanička tvarohu, špetka soli
Postup:
Ředkvičky najemno nastrouhejte a dejte odkapat na sítko. Přebytečnou vodu vymačkejte. Tvaroh ušlehejte s troškou soli a přidejte odkapané ředkvičky.
Tuňáková pěna
Vhodné od 10. měsíce.
Suroviny:
1 malá konzerva tuňáka ve vlastní šťávě, 3 lžíce pomazánkového másla, malá kostka sýru typu Lučina
Postup:
Tuňáka smíchejte s máslem a sýrem a velmi důkladně vyšlehejte do pěny.
Domácí šunková pěna
Vhodné od 8. měsíce.
Suroviny:
10 dkg krůtí nebo kuřecí dušené šunky, 3 lžíce másla, špetka mleté červené papriky, 2 lžíce smetany
Postup:
Šunku najemno umeleme a s ostatními surovinami vyšleháme do hladké pěny.
Sýrová pěna
Vhodné od 8. měsíce.
Suroviny:
2 sýry typu Madetka (Lipno), 2 lžíce Ramy
Postup:
Obě suroviny důkladně vyšlehejte do pěny ručním šlehačem. Vznikne vám základní pěna, kterou lze obměňovat přidáním: pažitky, mleté papriky, kapie, česneku, strouhané mrkve, strouhané šunky
Zelenina se sýrovým dipem
Vhodné od 10. měsíce.
Suroviny:
zelenina dle vlastního výběru (např. salátová okurka, paprika, mrkev, kedlubna, řapíkatý celer), 1 kostka taveného sýru, 2 lžíce másla, 1 lžíce smetany
Postup:
Zeleninu dle výběru nařežeme na drobné hranolky. Sýr, máslo a smetanu ušleháme šlehačem do hladké pěny. Zeleninu namáčíme do dipu a můžeme podávát s pečivem.