Speciál pro malé gurmety: První narozeniny
Čekají Vás narozeniny Vašeho dítěte? Nechte se inspirovat našimi recepty a užijte si spolu se svou rodinou úžasnou oslavu.
Narozeninové dorty pro oslavence
Nepečený jablečný dort
Suroviny:
- 1 kg jablek
- 1 velký sáček dětských piškotů
- 1 vanilkový puding
- 4 lžíce krupicového cukru
- 1 smetana 33%
Postup:
Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme. Dáme je do kastrolu s cukrem a trochou vody. Dusíme doměkka, příp. ještě rozmixujeme ponorným mixerem. Do rozvařených jablek vlijeme vanilkový puding, rozmíchaný v cca 1 dcl vody a povaříme. Dno dortové formy vyložíme dětskými piškoty, zalijeme vrstvou jablečného pyré a postup opakujeme – vrchní vrstva musí být jablečná. Dáme do lednice na alespoň 12 hodin ztuhnout.
Druhý den opatrně ořízneme boky dortu od formy a formu otevřeme. Ozdobíme ušlehanou smetanou dle vlastní fantazie.
Nepečený borůvkový dort
Suroviny:
- 1 l zakysané smetany
- 1 velký balíček dětských piškotů
- 4 vanilkové cukry
- alespoň 250 g borůvek (i mražených)
Postup:
Dno dortové formy vyložíme piškoty. Do zakysané smetany vmícháme vanilkové cukry. Tenkou vrstvou smetany zakryjeme piškotové dno a posypeme borůvkami, postup opakujeme až do spotřebování surovin; vrchní vrstva má být smetanová. Dáme přes noc uležet do lednice, pak ozdobíme ovocem dle vlastní fantazie.
Broskvovo-malinová charlotta
Suroviny:
- 2 balení cukrářských piškotů
- ½ kg měkkého tvarohu
- 250 g mascarpone
- kůra z 1 citronu
- 1 vanilkový cukr
- 3 lžíce krupicového cukru
- 1 želatina v prášku
- 1 malá konzerva kompotovaných broskví
- 250 g malin (i mražených)
- 1 sáček dortového želé světlého
Postup:
Cukrářským piškotům zařízneme 1 konec do roviny tak, aby byly všechny stejně dlouhé. Postavíme je po bocích dortové formy, zbylými celými piškoty a odkrojky vyložíme dno formy. Smícháme tvaroh s mascarpone, citronovou kůrou a oběma cukry. Želatinu připravíme dle návodu, do rozpuštěné vmícháme 2 lžíce tvarohové směsi. Poté želatinu přimícháme do připraveného krému – důkladně a rychle. Do formy vyložené piškoty dáme vrstvu krému, kterou vydatně zasypeme malinami. Zakryjeme druhou vrstvou krému. Vršek dortu ozdobíme na měsíčky nakrájenými broskvemi a do středu navršíme kopeček malin. Vše zalijeme dle návodu připraveným dortovým želé.
Dáme ztuhnout do chladničky nejméně na 12 hodin. Po vyjmutí z formy můžeme dort po obvodu ovázat mašlí.
Piškotový dort s jahodami
Suroviny na těsto:
- 4 celá vejce
- 100 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 3 g prášku do pečiva
- Suroviny na krém:
- 1 smetana 33%
- 1 kostka měkkého tvarohu
- 1 vanilkový cukr
- 1 želatinový ztužovač
- 3 lžíce krupicového cukru
- ½ kg jahod
- 1 červené dortové želé
Postup:
Vyšleháme celá vejce s cukrem do husté světlé pěny, pak ručně lehce vmícháme mouku s práškem do pečiva. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem, stěny nevymazáváme (dort by se uprostřed vyboulil). Pečeme v troubě vyhřáté na 170°C po dobu cca 15 minut. Necháme vychladnout ve formě. Šetrně odkrojíme boky dortu od formy, sejmeme papír ze dna, přeneseme dort na podnos a v polovině ho prokrojíme.
Příprava krému:
Ušleháme šlehačku se želatinovým ztužovačem. Ušleháme tvaroh s oběma cukry a ručně opatrně vmícháme připravenou šlehačku. Dolní část dortu potřeme krémem a posypeme pokrájenými jahodami. Přikryjeme druhou částí korpusu. Na dort vrátíme boční část formy a uzavřeme. Vršek dortu potřeme vrstvou krému – krém musí dosahovat k okrajům formy, jinak nám želé zateče podél stěn formy. Na krém poklademe jahody nebo jiné ovoce dle vlastní fantazie a zalijeme želé připraveným dle návodu. Dort necháme uležet nejméně 12 hodin, pak šetrně rozevřeme boční část formy a dort vyjmeme.
Drobné pohoštění pro malé hosty
Šunková pěna
Suroviny:
- 25 dkg drůbeží šunky vcelku
- 3 sýry typu žervé nebo lučina
- svazeček pažitky
Postup:
Šunku najemno umeleme nebo nasekáme v robotu. Šlehačem našleháme sýry a přisypeme šunku a nakrájenou pažitku. Pěnu použijeme na kolečka rohlíku, na malá kolečka salátové okurky nebo jako náplň do kornoutků udělaných z plátků šunky nebo sýra.
Rajčatové berušky
Suroviny:
- 1 balení cherry rajčátek
- 2 balení čerstvého sýru
Postup:
Rajčátka po umytí nakrájíme na půlky, rozšlehaným sýrem na nich vytvoříme puntíky. Podáváme samostatně na listu salátu.
Sýrové koule
Suroviny:
- 100 g jemně strouhaného tvrdého sýru
- 100 g pomazánkového másla
- 1 sýr typu žervé
- pažitka nebo červená kapie na dozdobení
Postup:
Všechny suroviny ušleháme dohromady. Vlhkou rukou z hmoty vytváříme kuličky, které střídavě obalujeme v jemně krájené pažitce nebo kapii.
Sýrovo-celerové jednohubky
Suroviny:
- 2 řapíky celeru
- 100 g pomazánkového másla
- 1 sýr typu žervé
Postup:
Řapíky celeru omyjeme a oloupeme, najemno je nakrájíme a smícháme s pomazánkovým máslem a sýrem. Vzniklou pomazánkou potíráme kolečka rohlíku.